Pesupähkel

Eksperimendi tutvustus

Kohalikust mahetoorainest tehtavaid traditsioonilisi Mulgimaa roogi pakkuva Viljandi restorani Puder ja Kapsad juhataja hr Leemet Kulp sattus hiljuti ühest veebiportaalist lugema pesupähkli headest omadustest. Kokkuhoidlik hr Kulp leidis, et hea mõte oleks osta internetist soodsat pesupähklijahu, et sellest ise kohapeal kasutamiseks looduslähedast pesugeeli valmistada. Esmalt tellis ta kolmelt pakkujalt väikesed näidispartiid, et neist kvaliteetseim välja valida. Kuigi tarnijad kinnitasid, et tegu on lihtsalt erinevatest pesupähklisortidest tehtud toodanguga, tekitasid erinevused jahude vahel restorani juhatajas mõningaid kahtlusi; samuti polnud tal teada, kui head on pesupähklist tehtud geeli tegelikud pesuomadused. Teadliku inimesena otsustas hr Kulp pöörduda spetsialistide poole, ning nii ta tee Uurimislaborisse jõudiski.

Juhul kui geel end õigustab ja selle valmistamiseks vajaliku jahu jaoks on sobiv tarnija leitud, saabki restoran Puder ja Kapsad edaspidi uuendusliku pesemistehnoloogia kasutusele võtta. Teie olete täna uurijad-laborandid, kes peavad aitama hr Kulbil vajalikke vastuseid leida!

Peale selle pakub nuputamist Pesuviktoriin.

Märksõnad: mikroskoobi kasutamine, pH, indikaator, lahustumine, pindpinevus, jõu valem, kangiseadus

Eksperimendi PDF-failid