Pärmilabor

Eksperimendi tutvustus

Hiljuti pesupähkli kasutusvõimaluste osas Uurimislaborist hüva nõu saanud Mulgimaa maherestorani Puder ja Kapsad omanik Leemet Kulp vajab taas Uurimislabori noorte ekspertide abi. Nimelt soovib ta hakata maitsvate Mulgi toitude kõrvale pakkuma ka kohapeal valmistatavat hüva märjukest. Sellena soovib Leemet pakkuda maitsvat pärmi abil kääritatud naturaalkalja - kuid kas tema ostetud pärm on selleks sobilik ning millist suhkrut peaks pärmile pakkuma? Ehk sobiks ka mõni moodne suhkruasendaja? Kas pärmi toodetud gaas on tõepoolest karastusjookidest tuntud kahjutu ning mõnusat "vurtsu" lisav süsihappegaas? Kas hr Kulbi konkurentide pakutav kali on ikka nii ehe, kui reklaamitakse? Kõigile neist küsimustest tuleb saada vastused!

Samuti pakub otsimist ning nuputamist Pärmiviktoriin.

Märksõnad: pärmseen, suhkrud, kääritamine, gaasi ruumala, happelisus, pH, neutralisatsioonireaktsioon, mikroskoobi kasutamine

Eksperimendi PDF-failid